Spleta TV
na voljo v Google Play

08. 04. 2020

Recept s suhim kvasom - Puhasti rogljiči

Rogljički so narejeni zelo hitro in primerni za popoldansko malico. Enostavni so za pripravo in narejeni iz sestavin, ki jih imamo običajno doma. Lahko jih napolnimo z različnimi nadevi, tako slanimi kot sladkimi. Najboljši so, ko so mlačni. Da so mehki in puhasti, jim namesto vode dodamo mleko.
Sestavine za 32 majhnih rogljičkov:
• 500 g gladke moke
• 1 zavitek suhega kvasa
• 1 zravnana žlička soli
• 2,5 dl mleka
• 1 jajce
• 30 g masla
Nadev:
• 50 g šunke
• 100 g poltrdega sira (jošt, emetalec)
Premaz:
• 1 jajce
Priprava:
1. Maslo razrežemo na pol centimetra velike kocke. Preložimo jih na krožnik in pustimo, da se zmehčajo.
2. V lonček odmerimo mleko in ga segrejemo do mlačnega. Vanj vmešamo suhi kvas in pustimo nekaj minut.
3. Med tem v posodo mešalnika presejemo moko. Na en konec vsujemo žličko soli, na drugega damo jajce.
4. Vključimo mešalnik in začnemo počasi dolivati mleko s kvasom. Mešamo nekaj minut, da se zmes lepo poveže.
5. Testo bo verjetno nekoliko bolj suho, a nič zato, saj bomo dodali na kocke narezano maslo.
6. Mešamo še nekaj minut. Ko je maslo vmešano, bi moralo biti testo ravno pravšnje. Če je še vedno presuho, dodamo nekaj žlic mlačne vode.
7. Ko je testo gladko, ga zvrnemo na pult in razdelimo na dva dela.
8. Vsakega malo pognetemo in oblikujemo dva hlebčka.
9. Malo ju pomokamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo dobre pol ure, naj vzhajata.
10. Pripravimo nadev: rezine šunke razrežemo na tanke trakove, nato pa še na kvadratke. Sir grobo naribamo. Oboje premešamo.
11. Ko mine dobre pol ure, razvaljamo prvi hlebček. Krog naj bo tanek in take velikosti, kot bi delali pico. Njegov premer naj bo 30 centimetrov. Kot torto ga razrežemo na 16 trikotnikov.
12. Na rob vsakega trikotnika razporedimo kot grah veliko kroglico nadeva, ki smo jo pred tem oblikovali s prsti.
13. Potrpežljivo se lotimo zavijanja rogljičkov. Če je treba, robove malo raztegnemo in zavijemo. Če vrh trikotnika malce raztegnemo v dolžino, bo rogljiček še lepši.
14. Rogljičke preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pustimo jih od deset do petnajst minut, da vzhajajo.
15. Pečico ogrejemo na 190 ali 200 stopinj Celzija.
16. Rogljičke premažemo z razžvrkljanim jajcem, pekač položimo v ogreto pečico in pečemo 15 ali 17 minut, odvisno od pečice.
17. Rogljički so pečeni, ko so zlatorjave barve.
18. Preložimo jih na rešetko in ohladimo.
19. Priporočljivo je, da jih pojemo še isti dan.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Zanimivo

Več