Spleta TV
na voljo v Google Play

27. 06. 2016

EP Solun 2016 – Zmaga skoraj v žepu, a zapravljena v zadnjih minutah

[gallery ids="33100,33101,33103,33104,33105,33106,33107,33108,33109,33110"]

Slovenski gluhih košarkarji so se danes pomerili s svetovnimi prvaki, reprezentanco Litve. Tekma je bila pomembna zaradi razvrstitve znotraj skupine A. Strategija Slovenije je bila, da na samem začetku tekme postavijo obrambo eden na enega Litovca, da razbijejo njihove napade. Prva četrtina je bila vzpodbudna, ker je strategija delovala na igrišču. Slovenija je uspešno ustavljala litovske napade, kapetan Miha Zupan je imel nadzor pod košem, Saša Lukić je uspešno pokrival najnevarnejšega strelca Litovcev, kralja trojk Robertasa Puzinasa. Šebjan jih je presenetil z meti s srednje razdalje. Na kratki odmor med četrtinama je Slovenija odšla z rezultatom 14 : 16 za Litvo. Druga četrtina je prinesla novo svežino v igri Slovencev, dobro razpoloženi so pritisnili na plin in začeli prevzemati vodstvo, ki se je izmenjala, enkrat Litovcem, drugič Slovencem. Tako je bilo do konca prvega polčasa. Saša Lukić je prevzemal pobudo za prodore po koš, dodal je dve trojki. Polčas je bil 38 : 34 za Slovenijo.

Tretje četrtina je bila kot naročena za slovenske igralce, njihova obramba je uspešno pokrivala njihovega skakalca, Arvydasa Bareikisa in ga umaknila izpod koša. Sredi četrtine je Slovenija imela vodstvo z 7 točkami. Četrtina se je zaključila z 56 : 52 za Slovenijo. Branilec Šebjan je izdatno vnovčil svojo vlogo na igrišču, da je 13 točk. Zadnja četrtina naj bi potrdila slovensko vodstvo z rutinirano, umirjeno igro. Litovci pa se niso predali in v to četrtino vstopil z zelo agresivno igro, ki je mejila na incidente. Uspešni so bili pri odbitih žogah in skokih v napadu. Njihova petnajstica, Andrej Zenevič je uspešno pariral Mihu Zupanu, v skokih je kraljeval pod svojim košem. Slovenci so skušali z menjavo igralcev umiriti njihove napade in jih prisiliti k umirjeni igri. Taktika pa je delovala po načelu toplo-hladno. V zadnjih 4 minutah so Litovci začeli prevzemati nadzor nad igro z agresivnimi skoki pod košem, tako v obrambi kot tui v napadu. Pod košem so bili strnjeni, stiskali so okoli Zupana ali Jakofčiča med njunim prodorom. V dveh minutah pred koncem sta Cesar in Lukić z novo taktiko, ki je temeljila na razpršitvi Litovcev na večji del polovice igrišča, da se ustvari prostor za prodore pod koš ali mete za trojke, skušala spremeniti razmerje moči v korist Slovenije. Vendar se ni obneslo, zmaga, ki je bila skoraj v naših rokah, je šla v Litvo. Rezultat je bil 69 : 79.

Slovenija mora jutri ob 14. uri po grškem času v klimatizirani dvorani Kalamaria premagati Ukrajino, če hoče priboriti boljšo pozicijo za četrtfinale.

Strelci slovenske reprezentance gluhih:

Šebjan 13, Jakofčič 4, Perić 2, Makuc 3, Orešnik 10, Zupan 22, Lukić 15.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več