Spleta TV
na voljo v Google Play

28. 06. 2016

EP Solun 2016-Slovenija porazila Ukrajino in gre v četrtfinale

[gallery ids="33148,33149,33150,33151,33152,33153,33154,33155"]

Z zmago nad Ukrajino je slovenska reprezentanca gluhih Slovenije napredovala končno drugo mesto skupine A. Tekma je bila za Slovence ključnega pomena, ker je bilo od rezultata odvisno, s kom se bodo pomerili v četrtfinalu.

V prvi polovici četrtine sta obe reprezentanci vsaka skušali pridobiti vodstvo z hitrimi napadi in skoki pod košem.  Napadi Ukrajincev so bili zelo agresivni, vendar so napadi imeli šibke točke, ker so postavili težišče napada na strelcih z velike razdalje. Pod košem je bila slovenska obramba uspešnejša, odrivali so ukrajinske centre stran od koša, da jim preprečijo skoke za odbitimi žogami. Stanje ob koncu prve četrtine je bilo 12 : 17 za Slovenijo.

Druga četrtina se je nadaljevala z trdo obrambo na obeh straneh, kapetan Zupan je nadziral polje rakete in odvračal Ukrajince stran od koša. Zunanja obrambna linija Slovenije je imela nalogo, da je čim manj prodorov pod koš in prisili Ukrajince k metom z daljave, da lahko slovenska centra Zupan in Jakofčiči potem lovita žoge, odbite od koša. Saša Lukić pa je sekal ukrajinske napade in jih preusmerjal ven z polja rakete ter žoge spravljal v protinapade. Šebjan in Žabot sta izmenično uspešno pokrivala ukrajinsko sedmico Bukina, ki v dveh četrtinah ni dal nobenega koša. Na veliki odmor med polčasoma je bil rezultat 28 : 34 za Slovenijo.

Tekma se je nadaljevala z enakim tempom tudi v tretji četrtini. Kot vedno so se pojavila nihanja v igri Slovencev in sredi četrtine so Ukrajinci za kratek čas prevzeli vodstvo. Z minuto odmora, kjer sta trener Igor Cesar in Saša Lukić dala nove napotke, z namenom razbitja ukrajinskega navala pod koša. Očitno so bila navodila upoštevana le za kratek čas, potem pa padec koncentracije v napadih Slovenije. V igro je moral vstopiti Domen Starc, da je razbremenil utrujene branilce, ki so ves čas tesno prilepljeni za ukrajinskimi igralci tekali in se z njimi »tepli«. Starc je z par prodori pod koš in polaganjem žoge v koš zbudil ostale slovenske igralce. Začeli so voditi svojo igro, Ukrajinci so poskušali z menjavami igralcev ustaviti slovenske napade. Vseeno je bilo vodstvo še vedno na slovenski strani in sicer 43 : 53 ob koncu tretje četrtine.

Zadnja četrtina je bila krona današnje tekme, Slovenija je prevzela popoln nadzor nad igro in Ukrajincem vsiljevala tempo igre. Ukrajina je poskušala z grobimi prijemi sekati napade Slovencev. Jim ni uspelo in zato je šla zaslužena zmaga v roke Slovencem, ki so se borili za vsako žogo. Rezultat je bil temu ustrezen, 53 : 77 za Slovenijo. Naj zapišemo, da so slovenski reprezentanti opravili nadpovprečno število skokov, jih je bil kar 47, medtem ko so Ukrajinci imeli 34. Torej, skoki so odločilno vplivali na potek igre in tudi na zmago Slovenije.

V četrtfinalu Slovenijo čaka po vsej verjetnosti Turčija, ki ima še eno tekmo in sicer z Rusijo. Tekma bo v četrtek, 30. junija ob 17. uri.  Največji nasprotnik Slovencev, Litovci pa bodo igrali četrtfinalno tekmo z Poljaki.

 
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več