Spleta TV
na voljo v Google Play

24. 06. 2016

EP Solun 2016 - nesrečni poraz proti Izraelu

[gallery ids="33062,33061,33060,33058,33057,33056,33055,33054,33053,33052,33051,33050,33049"]

Danes so se pričele prve tekme Evropskega prvenstva gluhih v košarki Solun 2016. Prvo tekmo v moški košarki sta pričeli reprezentanci Litve in Ukrajine. Litva se ni izneverila svoji tradiciji in je premagala Ukrajino z visoko razliko in sicer za 30 točk razlike ter tako upravičila vlogo največjega tekmeca za prvo mesto.

Slovenija je bila v zadnjem paru skupine A na današnjih tekmah. Namesto ob 16. uri po lokalnem času je začela tekmo z Izraelom šele ob 17. uri zaradi pregretosti dvorane (ni klimatskega hlajenja) in zamikov predhodnih tekem. Prva četrtina je bila v znamenju enakovrednega dvoboja, saj sta četrtino končala z 20 : 22 v korist Izraela, začetna slovenska petorka je bila Šebjan, Jakofčič, Perić, Makuc in Lukić.

V drugi četrtini se je tehtnica moči prevalila na slovensko stran, ki je končala z 13 dodatnimi točkami proti 10 točkami Izraela, kar je bilo pri vmesnem rezultatu 33 : 32 za Slovenijo. Izraelci so imeli težave z meti s srednje razdalje, medtem ko so bili uspešni s prodori pod koš. Saša Lukić je poskušal razbiti trdo izraelsko obrambo z meti za tri točke in je bil uspešen le v enem poskusu od štirih. Miha Jakofčič je na mestu centra dominiral z zaključenimi akcijami izpod koša. V dveh četrtinah je zbral 14 točk, njegov soigralec Lukić pa 13.

Igra v tretji četrtini je bila naklonjena Sloveniji, saj je uspešno preprečevala izraelske nalete na koš. Izraelci so poskušali slovenske igralce razpršiti z meti z velikih razdalj, vendar so bili Slovenci uspešni v skokih za odbitimi žogami, posebej Jakofčič. Lukić je premaknil težišče napada nazaj, da je nase privlekel dva Izraelca, da so lahko imeli njegovi soigralci več prostora za prodore pod koš in zaključek akcije z polaganjem žoge v koš. Tako so zaključili tretjo četrtino z rezultatom 52 : 48 v svojo korist. Proti koncu te četrtine sta doživela vročinski udar Saša Lukić in Miha Jakofčič, namreč je bila dvorana močno pregreta in zaradi previsoke notranje temperature (tik pod 50 stopinj Celzija) organizatorji niso mogli ohladiti dvorane.

Da bi obvarovali prednost z tretje četrtine, so Slovenci začeli igrati consko obrambo s sistemom 3-2, kar pa ni preprečilo navala izraelskih napadov, ki so se uspešno prebijali skozi slovensko obrambo, posebej njihova štirica Samuel Asaf, ki je v tej četrtini Sloveniji nasul 20 točk. Trener slovenske reprezentance Igor Cesar je poskusil spremeniti taktiko, da je postavil Lukića na krilo, da bi prenesel težišče napada na njegove soigralce na drugem krilu. V zadnjih minutah je bilo nekaj priložnosti, da bi Slovenci izenačili rezultat in potem prevzeli vodstvo. Vendar je bilo storjenih nekaj napak pri prenosu žoge čez polovico igrišča in je bilo nekaj izgubljenih žog pri napadu. Izraelci so tako povečali vodstvo na sedem točk, s to razliko so potem zaključili tekmo.

V zgodnjih jutranjih urah naslednjega dneva bo slovenske vrste okrepil Miha Zupan, s katerim bo Slovenija odigrala drugo tekmo, ki bo v nedeljo ob 14. uri po lokalnem času (ob 13. uri)  proti Italiji.

Rezultat tekme: Slovenija - Izrael 76 : 83 Strelci za Slovenijo: Šebjan 6, Jakofčič 21, Perić 8, Makuc 9, Orešnik 4, Lukić 28
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več