Spleta TV
na voljo v Google Play

28. 03. 2018

ZDGNS na bolonjskem knjižnem sejmu

Tradicionalni in največji knjižni sejem za otroško in mladinsko literaturo v Bologni je v ponedeljek, 26. marca, že petinpetdesetič odprl svoja vrata. Letošnja častna gostja je Kitajska. Med gosti pa je bila letos tudi Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS), saj je bila na slovenski stojnici, ki jo organizira Javna agencija za knjigo RS (JAK), letos predstavljena tudi knjiga Žiga špaget je za punce magnet, pri kateri so sodelovale tudi strokovne službe ZDGNS, knjiga pa je izšla pri založbi Miš.

Žiga špaget je za punce magnet je že sedma knjiga, ki je izšla v okviru projekta Prilagajanje in izdajanje knjig v slovenskem znakovnem jeziku, ki ga izvaja ZDGNS s pomočjo Ministrstva za kulturo. Pričujoča knjiga je nadaljevanje priljubljene slikanice Aksinje Kermauner z naslovom Žiga špaget gre v širni svet, ki je izšla leta 2010 kot tipanka v brajici, torej namenjena slepim in slabovidnim. Slikanica Žiga špaget gre v širni svet je bila leta 2015 prevedena v slovenski znakovni jezik, s čimer je postala dostopna tudi gluhim bralcem. Nadaljevanje zgodbice, slikanica Žiga špaget je za punce magnet, pa je multisenzorna knjiga, ki jo lahko berejo gluhi in gluhoslepi, slepi in slabovidni ter tudi osebe z motnjami v duševnem razvoju. Besedilo dopolnjujejo risbe kretenj, ki jih je ustvaril Nikolaj Vogel, gluhi akademski slikar, besedilo v velikosti 18 pik, videoposnetek s pripovedovalcem vsebine v obliki QR-kode in brajica. Poleg tega je knjiga prejela tudi priznanje oziroma znak Zlata hruška, ki ga knjižnice vsako leto dodelijo najboljšim mladinskim knjigam.

Na letošnjem sejmu se predstavlja kar 1278 razstavljalcev z vsega sveta na več kot 24.000 kvadratnih metrov velikem razstavišču. Letošnji bolonjski sejem je za Slovenijo pomemben tudi zato, ker so na njem podpisali listino, s katero so se dogovorili, da bo leta 2021 častna gostja sejma Slovenija.

Več o knjižnem sejmu v Bologni kmalu na Spletni TV.

[gallery size="medium" ids="39240"]
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več