Spleta TV
na voljo v Google Play

17. 02. 2017

Zakon o osebni asistenci sprejet!

Državni zbor je s 70 glasovi ZA in nobenim proti sprejel predlog Zakona o osebni asistenci. Zakon začne veljati 1. 1. 2019.
Predsednik Mladen Veršič je povzel najpomembnejši člen zakona za gluhe, naglušne in gluhoslepe: "Poleg storitev osebne asistence je za naše uporabnike izrednega pomena tudi 9. člen zakona. Gluhemu, slepemu ali gluhoslepemu uporabniku, ki potrebuje izmed storitev osebne asistence samo pomoč pri komunikaciji in spremstvu, se lahko odobri osebna asistenca v obsegu 30 ur na mesec. Uporabnik lahko namesto osebne asistence izbere denarno nadomestilo v višini dodatka za pomoč in postrežbo pri opravljanju večine osnovnih življenjskih potreb, ki je določen v zakonu, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje".
Višina denarnega nadomestila bo po naših predvidevanjih približno 150 € na mesec. Vstopni kriteriji prejemnikov bodo določeni naknadno v posebnem pravilniku, ki bo sprejet najkasneje do 1.1.2019, ko zakon začne veljati.  Zakonodajalec je v zadnjem predlogu odpravil tudi zgornjo starostno mejo upravičencev, kar v praksi pomeni, da v trenutku ko je zakon sprejet, bodo do denarnega nadomestila upravičene tudi osebe starejše od 65 let.  
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več