Spleta TV
na voljo v Google Play

13. 04. 2018

Predavanje Davida de Keyzerja o Festivalu Clin d'Oeil

Na povabilo programa Kultura gluhih Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije je v Slovenijo pripotoval David de Keyzer, direktor največjega festivala kulture gluhih na svetu, ki se odvija pod imenom Festival Clin d'Oeil na dve leti v Reimsu, središču francoske province Šampanje (Champagne). Obiskal je sedež Zveze in se seznanil z delovanjem in aktivnosti Zveze. Pozanimal se je za program kulture gluhih in zgodovino delovanja gluhih na Slovenskem. Razveselilo ga je dejstvo, da ima kultura gluhih v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo.

V četrtek, 12. aprila je David de Keyzer imel v dvorani DGN Ljubljana predavanje o organizaciji festivala, ki ga organizira od leta 2003 z namenom, da promovira in zagovarja »ustvarjanje in izražanje umetnosti skozi znakovni jezik«. Vsaki dve leti David de Keyzer s svojo organizacijo CinéSourds organizira Festival Clin d'Oeil, katerega poslanstvo je uvesti znakovni jezik v vsej svoji raznolikosti umetniških oblik. Na voljo so različni programi: uprizoritvene umetnosti, ulične umetnosti, tekmovalni filmi, koncerti itd., pa tudi razstave vizualne umetnosti (modna zasnova, nakit, fotografija, kiparstvo itd.) kot tudi poslovne predstavitve (telekomunikacije, storitve, založništvo itd.). Obenem pa festival ponuja tudi vzporedne programe, delavnice Mini Clin d'Oeil: izobraževalni in umetniški program za mlade od 6 do 17 let (vključno z izvedbami, prilagojenimi mladim občinstvom in delavnicami s strokovnjaki) ter delavnice z diskusijami med strokovnjaki na več temah (kino, gledališče itd.), ki so odprte za javnost.

Na zadnjem festivalu, ki je bilo lansko leto, so dogodki trajali 4 dni na sedmih različnih lokacijah. Festival je nudil na ogled 38 različnih umetniških zvrsti, 31 filmov ter 72 različnih ponudnikov umetniških in tržnih izdelkov, da ne omenjamo še nešteto posameznikov, ki so sami nastopali v uličnih gledališčih. Na festivalu je nastopilo 170 umetnikov iz 28 držav sveta. Organizatorjem je pomagalo pri izpeljavi festivala 180 prostovoljcev. V štirih dneh je festival obiskalo kar 14.000 ljudi.

David de Keyzer bo nadaljeval bivanje v Sloveniji s strokovnim svetovanjem na gledališki delavnici gluhih, ki bodo potekali v dneh 13. do 15. aprila 2018 v večnamenskem domu ZDGNS v Kranjski Gori, kjer se bodo udeležili ljubitelji kulturne umetnosti iz osmih društev gluhih in naglušnih Slovenije.

[gallery ids="39449,39448,39447,39446,39445,39444,39443,39442,39441,39440,39439,39438,39437"]  
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več