Spleta TV
na voljo v Google Play

12. 04. 2018

Obisk posebnega poročevalca OZN

V sredo, 11. aprila je Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije obiskal posebni poročevalec za manjšinske zadeve iz OZN za človekove pravice v Ženevi, prof. Fernand de Varennes. Spremljal ga je Anis Anani iz Urada visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice.

Prof. Fernand de Varennes, eden najbolj znanih svetovnih strokovnjakov za zaščito človekovih pravic, gostujoči profesor na uglednih univerzah, je bil 1. avgusta 2017 imenovan za posebnega poročevalca OZN za manjšinske zadeve in pripravlja poročilo o vprašanju oseb brez državljanstva in manjšin za Generalno skupščino OZN. Njegova naloga je tudi, da med drugim spodbuja izvajanje Deklaracije o pravicah pripadnikov narodnih ali etničnih, verskih in jezikovnih manjšin.

V okviru izvajanja njegovega mandata je posebni poročevalec obiskal Slovenijo, kjer je želel raziskati različna vprašanja v zvezi z manjšinami in skupnostmi v državi. Za raziskavo je izbral tudi Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, od katere je želel dobiti odgovore o izvajanju pravic uporabe slovenskega znakovnega jezika v vsakdanjem življenju in kako so te pravice dostopne uporabnikom. Na njegova vprašanja so odgovarjali Mladen Veršič, predsednik ZDGNS, Anton Petrič, strokovni delavec in Matjaž Juhart, sekretar ZDGNS. V času obiska v Sloveniji se je prof. de Varennes poleg predstavnikov ZDGNS srečal tudi z visokimi vladnimi uradniki, predstavniki civilne družbe in pripadniki manjšin.

Ob koncu svojega obiska bo posebni poročevalec de Varennes v petek, 13. aprila 2018 ob 13. uri na novinarski konferenci v hotelu Lev v Ljubljani delil svoje ugotovitve in priporočila. Posebni poročevalec bo predstavil izčrpno poročilo o svojem obisku na prihodnjem zasedanju Sveta OZN za človekove pravice.

[gallery ids="39427,39428,39429,39430"]
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več