Spleta TV
na voljo v Google Play

30. 03. 2020

Kaj prinaša mega koronski zakon?

Z  ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Pripravila je obsežen predlog intervencijskih ukrepov, vrednih tri milijarde evrov, s katerimi bo pomagala samozaposlenim, upokojencem, študentom, velikim družinam in drugim prizadetim zaradi epidemije. Zagotoviti želi tudi boljšo likvidnost podjetij. Premier Janez Janša v idealnem primeru pričakuje potrditev mega zakona v Državnem zboru do 1. aprila.

Samozaposlenim, ki so prizadeti zaradi epidemije, bo vlada odpisala prispevke za socialno varnost, oziroma jim jih bo  krila država, prav tako jim bo država izplačala temeljni mesečni dohodek, za mesec marec 350 evrov, za april in maj 2020 pa 700 evrov, je dejal premier Janez Janša. Pod pogojem, da bo njihov dohodek v primerjavi s februarjem nižji vsaj za polovico. Do izredne pomoči, v višini 700 evrov, so upravičeni tudi verski uslužbenci in kmetje.

Upokojenci bodo prejeli enkratni krizni dodatek. Tisti, s pokojninami nižjimi od 700 evrov, bodo v aprilu prejeli enkratni dodatek v višini od 130 evrov do 300 evrov, odvisno od višine pokojnine.

Delavci v zasebnem sektorju, ki delajo v tveganih razmerah, ali pa so posebej obremenjeni in ogroženi zaradi epidemije, bodo dobili krizni mesečni dodatek za delo v vrednosti 200 evrov, ki ne bo obdavčen. Za te delavce bo država plačala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za meseca april in maj.

Za delavce na čakanju doma bo država plačala nadomestilo plač in vse prispevke, to je 80 odstotkov delavčeve plače, je dejal minister Zdravko Počivalšek. Država bo delodajalcem vrnila tudi nadomestilo za bolniško odsotnost delavca v tem času.

V javnem sektorju bodo z dvojno plačo nagrajeni tisti delavci, ki so v tem času zelo izpostavljeni v boju z epidemijo, je dejal premier Janša.

Enkratni krizni dodatek bodo prejeli tudi redni študenti, v višini 150 evrov. Izplačan bo do konca aprila. Družine s tremi otroki, bodo prejele 100 evrov dodatka. Družine s štirimi ali več otroki pa 200 evrov. Prejemniki socialne pomoči in varstvenega dodatka bodo prejeli 150 evrov.

Če je sektor utrpel v prvem polletju najmanj 20 odstotni upad prihodka, glede na enako obdobje lani, so do pomoči upravičeni tudi nosilci kmetijskega gospodarstva in nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetijah. To so turistične kmetije, lastniki gozda in imetniki dovoljenja za gospodarski ribolov, je dejala kmetijska ministrica, dr. Aleksandra Pivec.

Funkcionarji, med njimi premier, ministri in poslanci, bodo v času epidemije prejemali za tretjino nižje plače. Ukrepi bodo veljali  predvidoma do sredine maja. Če epidemija 15. maja še ne bo preklicana, se bodo podaljšali za 30 dni.

Tina Grošelj

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več