Spleta TV
na voljo v Google Play

17. 09. 2020

Joseph Murray: Praznujte mednarodni teden gluhih 2020!

Mednarodni teden gluhih je pobuda Svetovne zveze gluhih, ki je bila prvič uvedena leta 1958 v Rimu v Italiji. Vsako leto zadnji polni teden v septembru praznuje okrog 70 milijonov gluhih po vsem svetu v spomin na prvi svetovni kongres Svetovne zveze gluhih, ki je potekal septembra leta 1951.
Z dr. Josephom Murrayjem, predsednikom Svetovne zveze gluhih, smo se pogovarjali o razlogih, zakaj je tema letošnjega mednarodnega tedna gluhih potrditev človekovih pravic gluhih. Svetovna zveza gluhih je namreč ni izbrala naključno, saj se gluhi tako v svetu kot v Sloveniji še vedno borijo za pravico do uporabe znakovnega jezika v vseh življenjskih okoliščinah. K slednjemu države podpisnice obvezuje tudi konvencija združenih narodov o pravicah invalidov.
23. septembra bomo obeležili tudi mednarodni dan znakovnih jezikov. Praznik so uvedli Združeni narodi leta 2017. Dan je namenjen promociji in podpori jezikovni identiteti ter kulturni raznolikosti vseh gluhih in uporabnikov znakovnega jezika. Letos poteka pod geslom »Znakovni jeziki so za vsakogar!«.
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več