Spleta TV
na voljo v Google Play

02. 04. 2020

Invalidi in osebni asistenti v času epidemije

Zdaj, ko že vemo, da je stopnja smrtnosti pri korona virusu precej višja kot pri gripi, ne presenečajo številni ukrepi vlade za zajezitev širjenja. Zaprti so vzgojno-varstveni in dnevni centri, tudi društva, praktično celotna mreža izvajalcev pomembnih storitev za ranljive prebivalce. Epidemija je nevladne organizacije »poslovno« prizadela podobno kot je podjetja. Predvsem pa jo občutijo uporabniki njihovih programov.

»Ukrepi predloga megaprotikoronskega zakona bodo veljali za vse zaposlovalce, med njimi tudi za društva, invalidske in humanitarne organizacije, zavode, invalidska podjetja, ipd. Za vse delavce na čakanju bo država plačala zdravstvene in pokojninske prispevke in 80 odstotkov plače, kar pomeni, da bo v celoti krila stroške čakanja delavcev na delo,« je dejal Borut Sever, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Upravičenci do komunikacijskega dodatka bodo denarno nadomestilo prejeli enako kot do zdaj, in sicer na zadnji delovni dan posameznega meseca.

Kljub epidemiji se storitve osebne asistence izvaja naprej, saj gre za nujno storitev, so sporočili z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Asistente pa so pozvali k varnemu izvajanju storitev, v skladu s posredovanimi priporočili in varnostnimi ukrepi Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Tako za izvajalce osebne asistence, kot tudi za uporabnike, je ključna takojšnja zagotovitev zaščitnih sredstev: »Posebej ogroženi so invalidi s povezanimi respiratornimi težavami, s kroničnimi obolenji, tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem ali morajo celo jemati imuno-supresorje. Na to smo pristojne večkrat opozorili,« tako predsednik Sever, in prejeli zagotovila, da bodo to upoštevali.

»V teh negotovih razmerah je ljudi preprosto strah, kaj bo, ali bo dovolj hrane v trgovinah.  Zavladala je panika in praznjenje polic v trgovinah. Težave so z zagotavljanjem zdravil na recept, uporabniki ne vedo, kaj bo s prestavljenimi zdravniškimi pregledi,« opisuje dogajanje na terenu Boris Horvat, ki izvaja osebno asistenco za gluhoslepe in gluhe z demenco.  Poudaril je, da se v zadnjem mesecu soočajo tudi s stalnim pomanjkanjem zaščitnih sredstev: »Dejansko se dogaja pingpong, država nas napotuje na občine in lokalne štabe civilne zaščite, oni nam odgovarjajo, da nimajo nobenih zalog in navodil od države. Trenutno šele sestavljajo sezname prioritet. Tako da je vprašanje, kdaj bomo iz tega naslova sploh kaj dobili, mi pa rabimo zaščitno opremo takoj«. 

Osebni asistenti opravljajo nujne storitve, podobno kot zdravstveni delavci, negovalci, delavke in delavci v trgovinah, poudarjajo v Sindikatu osebne asistence (SOA). Pri svojem delu pa so v stalnem in neposrednem stiku z uporabniki. Zato so MDDSZ pozvali, da v najkrajšem možnem času in v največji možni meri osebne asistente oskrbijo z ustreznimi zaščitnimi sredstvi, kot so rokavice, razkužila in obrazne maske. Pogoje za zdravje in varnost pri delu mora namreč skladno s 45. členom Zakona o delovnih razmerjih zagotavljati zaposlovalec. Nekateri izvajalci so se medtem znašli sami. Med njimi je Fractals, zavod za družbene inovacije, ki je zaradi kroničnega pomanjkanja zaščitne opreme, zaščitne maske začel proizvajati sam.

Sindikat osebne asistence je tako uporabnike kot tudi izvajalce pozval k samozaščitnemu ravnanju tako, da se v čim večji meri samoizolirajo in člane skupnih gospodinjstev pozovejo k omejitvi stikov. Kot so še dejali, se asistenti zavedajo svoje odgovornosti. Upravičeno je prisoten strah, da ne bi okužili uporabnikov, se pri delu tudi sami okužili in virusa prenesli na svoje družinske člane. V času razglašene epidemije se je v marsikateri družini, kjer bivajo invalidi, zgodilo, da so družinski člani doma na čakanju na delo. Zato so se nekateri uporabniki, zaradi zaščite lastnega zdravja, odločili za samoizolacijo znotraj družine. V SOA so prepričani, da je takšno zmanjševanje števila neposrednih stikov z asistenti preudarna rešitev, kadar je le možno. Dodajajo pa, da še ni jasno, v kolikšni meri bo pomoč s strani družinskih članov izplačana preko podjemnih pogodb ali kako drugače, in s tem prepoznana kot osebna asistenca, pojasnjuje Nenad Hardi Vitorović, zastopnik SOA.

Med izvajalci osebne asistence je tudi AURIS, medobčinsko društvo gluhih in naglušnih iz Kranja, ki ves čas epidemije izvaja storitve za svoje uporabnike, pove Zlata Crljenko, sekretarka društva. »Tako so prosili uporabniki in asistenti so se strinjali, da delo nemoteno teče naprej. Moram pa poudariti, da je  strokovna služba vse od ukinitve javnega prometa postavljena pred nov izziv. Asistentom zagotavljamo prevoz do uporabnikov, ker nekateri nimajo lastnih vozil. Taksijev pa si ne morejo privoščiti. Ne vemo, ali bo ministrstvo te dodatke stroške, ki s prevozi nastajajo, plačal,« še pojasni.

Sindikat osebne asistence je zato MDDSZ pozval, da asistente nemudoma obvesti, ali bodo v času posebnih ukrepov lahko koristili namenska sredstva za pokrivanje višjih stroškov s prevozi.

Tina Grošelj                                                                                 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več