Spleta TV
na voljo v Google Play

03. 04. 2020

Informiranje gluhih in naglušnih v času epidemije

Od pojava prve okužbe s koronavirusom v Sloveniji je za gluhe in naglušne ključno zagotavljanje informacij v slovenskem znakovnem jeziku in s podnapisi. Enako kot vsi državljani tudi gluhi v teh dneh želijo vedeti, kateri so ukrepih države in druge aktualnih informacije.

Spletna televizija je prilagojena trenutnim razmeram. Na www.spletnatv.si prikazuje vse dostopne oddaje TV Slovenija in državne tiskovne konference s tolmačem in podnapisi. Prav tako objavlja lastno produkcijo informativnih in uporabnih vsebin. Lahkotne in zabavne objave spremljajte na družbenem omrežju Facebook/SpletnaTV.  

V veliko pomoč je Klicni center za osebe z okvaro sluha. Do njega dostopite na številki 031 777 600. Pred prvo uporabo je obvezna registracija na spletni strani: kc.tolmaci.si. Na voljo so vam 24 ur na dan, vse dni v letu. Storitev izvajajo tolmačke znakovnega jezika. Z njihovo pomočjo lahko stopite v stik z zdravnikom ali z drugo javno službo. Ob pojavu koronavirusa so na Združenju tolmačev za slovenski znakovni jezik, ki storitev izvaja, zabeležili kar 50-odstotno povečanje klicev. Osebe z okvaro sluha jih lahko pokličejo tudi v primeru stiske, ki jo morebiti doživljajo zaradi omejenega gibanja in izolacije, pojasnjuje Jasna Bauman, direktorica Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik.

Nihče si ne želi, da se znajdete v situaciji, ko nujno potrebujete pomoč,  vendar je pomembno, da poznate številko 112. Osebe z okvaro sluha lahko nanjo pošljete SMS. To številko uporabljate zgolj v primeru življenjske ogroženosti. Če sumite, da ste okuženi s koronavirusom, se obrnete na Klicni center.

Naročite se lahko tudi na SMS obveščanje Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Prejemanje  SMS obvestil o dogodkih, novicah in pomembnih ukrepih je za uporabnike brezplačno. Prijavnico boste prejeli v glasilu Iz sveta tišine.

Tiskovne konference Vlade RS so vam na voljo v neposrednih prenosih na nacionalni televiziji. Kasneje so tudi podnaslovljene na naslednjih spletnih mestih − spletnatv.si, gov.si, ali dostopno.si.

Poleg redno tolmačenega osrednjega dnevno-informativnega bloka ob 19h, si na TV Slovenija lahko ogledate še razširjena Poročila ob petih in Odmeve, ki so na sporedu od ponedeljka do petka. Med vikendom je tolmačen tudi Prvi dnevnik ob 13-ih in osrednji informativni blok. Oddaje si lahko ogledate v sočasnem prenosu na TV Maribor ali  TV SLO 3. Vse oddaje so vam za kasnejši ogled na voljo na spletni straneh – RTV 4D, dostopno.si in spletnatv.si.

Za ogled oddaj v neposrednem prenosu  vključite podnapise preko teleteksta, za prvi spored stran 771, za drugi pa 772. »Storitev deluje le ob predvajanju v živo.   Časovnega zamika te opcije kabelski in IPTV operaterji ne omogočajo. RTV Slovenija pa nima pristojnosti, povezanih s storitvami operaterjev«, pojasnjuje mag. Luka Zebec, vodja Multimedijskega centra. »Podnapisi so zagotovljeni v neposrednem prenosu v čim večji možni meri. Manjkajo pri vklopih v živo. Enako takrat, ko prispevki nastajajo v zadnjem hipu. Podnaslavljanje v živo bomo zagotovili v čim krajšem možnem času, potem ko bo za to na voljo ustrezna tehnologija. To so posebne tipkovnice ali razpoznava govora za slovenski jezik«, pojasnjuje mag. Mateja Vodeb, vodja Službe za dostopnost do programov RTV SLO.

Poročila ob petih, osrednji dnevnoinformativni blok ter Odmeve po rednem predvajanju v celoti podnaslovijo in objavijo na spletu. Izbor vseh podnaslovljenih oddaj najdete na spletni strani  rtvslo.si/dostopno/podnapisi.

Dostopnost do napisanih aktualnih informacij je možna tudi preko Teleteksta. Na posebej oblikovani strani 350 so zbrane informacije o koronavirusu. Vsakodnevno pa jih dopolnjujejo tudi na strani 110 in 140.

Osebe z okvaro sluha v teh dneh delijo usodo z okrog 1,8 milijona ljudi, ki ostajajo doma v izolaciji. Do preklica odloka Vlade RS o prepovedi zbiranja in druženja v zaprtih prostorih, so zaprta tudi vsa društva. Sekretarji sporočajo, da se v tem času soočajo s povečanim obsegom dela predvsem pri individualnem informiranju. Uporabniki se nanje obračajo z vprašanji o odpovedanih zdravniških pregledih, usodi delavcev, ki so na čakanju ali pa so izgubili službo. Upokojence zanima, če bodo vseeno dobili pokojnino, spet druge, kako bo s socialno pomočjo. Ob tem je pomembno poudariti, da je Vlada RS sprejela vse potrebne ukrepe za blažitev posledic epidemije. Preberete jih lahko v prispevku Spletne TV, z naslovom Kaj prinaša megakoronski zakon?

Društva so uporabnikom na voljo preko vseh razpoložljivih  komunikacijskih kanalov. O zaskrbljenosti in osnovnih eksistenčnih vprašanjih gluhih in naglušnih poročajo iz Kopra, Krškega, Nove Gorice, Murske Sobote, Kranja, Slovenskih Konjic, Maribora, Novega Mesta in Ljubljane. »V teh težkih razmerah se še toliko bolj vidi pomembnost delovanja društva, da ohranimo stike s člani, da jih pomirimo, saj je stisk veliko«, pove Milan Kotnik, sekretar društva, ki je izpostavlja tudi koristno poročanje Spletne TV.

»Starejši so rizična skupina. Zanje opravljamo nakupe v trgovini, da se ne izpostavljajo. Ugotovili smo tudi, da kljub tolmačenim vsebinam na televiziji, gluhi še vedno ne razumejo ključnih informacij in potrebujejo dodatne obrazložitve. Pesti jih tudi osamljenost, rabijo pogovor. Zato izvajamo konferenčne video klice«, pove Tine Jenko iz ljubljanskega društva. Njihov predsednik, Gorazd Orešnik pa se redno javlja z video posnetki na družbenem omrežju Facebook. Tudi AURIS iz Kranja za svoje starejše člane opravlja nakupe v trgovini. Rešujejo tudi urgentne situacije, kot je bila prometna nesreča, pove Zlata Crljenko, sekretarka društva.

Pomursko društvo zagotavljajo dežurstvo na sedežu društva. V ponedeljek in petek med 10. in 12. uro, v sredo pa  med 14. in 16. uro. »Tukaj smo na voljo za pomoč. Če bi bilo potrebno komu dostaviti živila, če komu zmanjka denarja za hrano, skratka za nepredvidene težave. Nekaj jih je prišlo po baterije«, pove Branko Gornjec, sekretar društva. Možnost nakupa osnovnih življenjskih potrebščin, zdravil in  dostavo na dom nudi tudi dolenjsko društvo.

Boris Horvat, podpredsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, izraža veliko zaskrbljenost nad dogajanjem po domovih starejših, kjer je okuženih vse več starostnikov. Potem ko so bili obiski prepovedani, pa je izrazil skrb, da so ti ljudje zdaj še bolj izolirani in brez slušnega aparata, tako da so pri komunikaciji še bolj okrnjeni.

Za uporabnike slušnih aparatov in polževega vsadka je pomembno še to, da se baterije lahko naroči po telefonu ali e-pošti (Widex, Neuroth, AUDIO BM). Prejeli jih boste po pošti. Geni Močnik je sporočila, da je njihov uporabnik po pošti prejel tudi ukrivljeno cevko za olivo.

Tina Grošelj

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več