Spleta TV
na voljo v Google Play

26. 05. 2021

Del opozicije za ponovno vzpostavitev sistema priznavanja poklicnih bolezni

Poslanec Socialnih demokratov in prvopodpisani pod novelo zakona mag. Dejan Židan je na novinarski konferenci, skupaj z LMŠ, Levico, SAB in NeP, predstavil v zakonodajno proceduro vložene novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ureja področje poklicnih bolezni in  določa, da se za poklicno bolezen štejejo bolezni, ki jih povzroči daljši neposreden vpliv delovnega procesa in delovnih razmer na nekem delovnem mestu. S sprejemom predlaganega zakona bi bil narejen korak naprej proti koncu več kot 20 letnega obdobja, v katerem se v Sloveniji obstoj poklicnih bolezni, z izjemo azbestoze, dejansko ne ugotavlja in posledično ne evidentira. Za številne delavce bi ustrezna pripoznava obstoja poklicne bolezni predstavljala ugodnejši položaj in pravice iz zdravstvenega ter pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Židan je bil uvodoma jasen: »Sistem poklicnih bolezni v Sloveniji ne deluje več kot 20 let, čeprav je Slovenija podpisnica mednarodne konvencije o odškodnini za poklicne bolezni, delavke in delavci pa plačujejo obvezno pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje za primer poklicne bolezni in poškodbe na delu«.

Med najpogostejšimi poklicnimi boleznimi povsod po svetu je naglušnost. Ko ljudje po desetletjih dela v hrupnem okolju postanejo naglušni, niso upravičeni do odškodnine, ampak zgolj do slušnega aparata. Po podatkih zdravstvene zavarovalnice je samo v letu 2019 na novo prejelo slušni aparat 17.336 oseb. Sicer je pri nas 73.787 uporabnikov slušnega aparata, večina je starejših od 55 let. Ker nimamo seznama poklicnih bolezni, v evidenci zdravstvene zavarovalnice ni podatka o tem, koliko ljudi je poškodbo sluha utrpelo zaradi dolgoletne izpostavljenosti čezmernemu hrupu na delovnem mestu. Odsotnost seznama poklicnih bolezni nas omejuje tudi pri tem, da ne moremo sprejeti ukrepov za odpravo tveganj in preprečevanje nastanka poklicnih bolezni. Tako v trenutnem sistemu naglušnim pripada zgolj brezplačen standardni slušni aparat.

Poslanec Židan je nedelovanje sistema prepoznavanja in priznavanja poklicnih bolezni nadalje ponazoril s številom priznanih invalidskih pokojnin iz naslova poklicne bolezni. Kot je izpostavil, podatki kažejo, da je med več kot 76.000 prejemniki invalidskih pokojnin samo 191 s priznano poklicno boleznijo. "Ko bo to sprejeto, bo velika skupina ljudi, ki so v tem trenutku v izrazito krivičnem položaju, dobila možnost, da se jim prizna poklicna invalidska pokojnina. S tem bomo na leto pomagali vsaj 600 ljudem," je pojasnil Židan.

Zadnji poskus poizkus sprejema novega Pravilnika o poklicnih boleznih je bil leta 2018, ko je bil v javni razpravi predlog tedanje ministrice za zdravje, ki pa ga zaradi pravnih opozoril o podnormiranosti področne zakonodaje ni bilo moč sprejeti. Po prepričanju predlagateljev je tako potrebno podnormiranost in nedefiniranost obsega poklicnih bolezni ustrezno dopolniti v Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

 

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več