Spleta TV
na voljo v Google Play

16. 04. 2020

Recept s suhim kvasom - Cimetovi polžki

Za pripravo cimetovih polžkov bomo porabili približno tri ure: 10 minut za testo, uro in pol za vzhajanje, 5 minut za pripravo nadeva, 10 minut za zvijanje, 45 minut za vzhajanje pred peko in 20 minut za peko.

Sestavine za 20 polžkov:

  • 500 g moke
  • 50 g raztopljenega masla
  • 2,5 dl mleka
  • ščepec soli
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 jajce

Nadev:

  • 125 g masla
  • 100 g orehov
  • 130 g sladkorja
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žlica masla za premaz pred peko

Priprava:

  1. V mleku raztopimo kvas.
  2. Iz moke, soli, masla, kvasno-mlečne raztopine, sladkorja in jajca zgnetemo mehko kvašeno testo, ga pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati na dvojno prostornino.
  3. Stopimo maslo za nadev.
  4. Polovico orehov zmeljemo, drugo polovico pa grobo narežemo.
  5. V posodo zlijemo stopljeno maslo ter ga s sladkorjem, cimetom in orehi zamešamo v tekoč nadev.
  6. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  7. Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik širine 40 cm.
  8. Testo namažemo z nadevom in zvijemo kot potico.
  9. Zvitek narežemo na dva prsta debele rezine, ki jih razporedimo po pekaču.
  10. Pustimo jih vzhajati od 30 do 45 minut, da vidno narastejo.
  11. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
  12. Raztopimo žlico masla.
  13. Vzhajane polžke premažemo z maslom in za 20 minut postavimo v ogreto pečico.
  14. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice, pustimo, da se malce ohladijo, in ponudimo še tople.

Lahko jih ponudimo tudi s kremnim vanilijevim prelivom: z mešalnikom stepemo 100 g svežega kremnega sira, 40 g mehkega masla, 125 g sladkorja v prahu in 1 vanilijev sladkor.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Zanimivo

Več