Spleta TV
na voljo v Google Play

31. 07. 2013

Odbojka na mivki

Odbojka na mivki se je razvila v ZDA, v Kaliforniji, okrog leta 1920. Deset let zatem je igra prišla tudi v Evropo. Prva uradna liga pa je bila v Santa Moniki, rojstnem kraju tega moštvenega športa, odigrana že 1960.
Čeprav je odbojka na mivki med slišečimi postala olimpijski šport že leta 1996, na olimpijskih igrah v Atenah, so se gluhi odbojkarji na mivki prvič pomerili med seboj šele leta 2005 v Avstraliji. Takrat je nastopilo le šest ekip, štiri leta kasneje je v Tajpeju nastopilo že 21 ekip. Na letošnji olimpijadi v Sofiji pa tekmuje 38 ekip; 18 ženskih in 20 moških.
Slovenija v tem športu še nima svojih predstavnikov, imata pa velike ambicije Drevova in Kuzma, aktualni in petkratni državni prvakinji, ki se bosta najprej udeležili evropskega prvenstva, zatem pa bosta verjetno napadali normo za uvrstitev na olimpijske igre.
31. julija so se začeli četrtfinalni obračuni. Največ možnosti za osvojitev medalje imata v ženski konkurenci predstavnici Češke, ki sta v predtekmovanju premagali Ukrajinki, sicer aktualni olimpijski prvakinji iz Tajpeja, nam je povedala Jelena Bolsedonova, ki na letošnji olimpijadi zastopa Estonijo, skupaj z Kristel Laansoo.
Pogovarjali smo se tudi s Johnom Knetzgerjem, tehničnim delegatom za tenis pri Mednarodnem komiteju za šport gluhih, ki nam je razložil podrobnosti tega hitro razvijajočega se olimpijskega športa.
Vabljeni k ogledu prispevka.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več