Spleta TV
na voljo v Google Play

12. 02. 2015

Dobitnik Bloudkove plakete za leto 2014 je tudi gluh športnik Samo Petrač

Brez naslova Foto: Bor Slana, Vir: Planet.siol.net

V Cankarjevem domu v Ljubljani so podelili že 50. Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja Republike Slovenije na področju športa.

Športna Zveza gluhih Slovenije je preko Zveze za šport invalidov Slovenije – POK predlagala Sama Petrača za prestižno športno priznanje Republike Slovenije. Ob zaključku športne kariere je to največje možno priznanje za gluhega športnika invalida.

Samo Petrač je prejel plaketo za pomemben prispevek k razvoju in popularizaciji določene športne panoge oziroma športa v Sloveniji.

Samo Petrač je prvič nastopil na evropskem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju leta 1986 v avstrijskem Schladmingu. Na zimskih olimpijskih igrah gluhih je prvič nastopil v kanadskem Banffu leta 1991, ko je še tekmoval pod jugoslovansko zastavo.

Alpsko smučanje:

5. evropsko prvenstvo gluhih v alpskem smučanju, Serre Chvealier (FRA), 1992 Samo Petrač, veleslalom, 3. mesto

13. zimske olimpijske igre gluhih, Yllas (FIN), 1995 Samo Petrač, smuk, 2. mesto Samo Petrač, veleslalom, 3. mesto Samo Petrač, superveleslalom, 3. mesto

6. evropsko prvenstvo gluhih v alpskem smučanju, Sundsvall (ŠVE), 1996 Samo Petrač, slalom, 1. mesto Samo Petrač, smuk, 3. mesto

14. zimske olimpijske igre gluhih, Davos (ŠVI), 1999 Samo Petrač, smuk, 1. mesto

7. evropsko prvenstvo gluhih v alpskem smučanju, Courmayeur (ITA), 2000 Samo Petrač, smuk, 2. mesto

15. zimske olimpijske igre gluhih, Sundsvall (ŠVE), 2003 Samo Petrač, smuk, 2. mesto

8. evropsko prvenstvo gluhih v alpskem smučanju, Füssen (NEM), 2004 Samo Petrač, smuk, 2. mesto

Kolesarstvo:

17. letne olimpijske igre gluhih, Sofija (Bolgarija), 1993 Samo Petrač, cestna dirka 100 km, 3. mesto

Košarka:

S košarkarsko reprezentanco gluhih Slovenije je na evropskem prvenstvu gluhih v Tel Avivu leta 1992 osvojil 4. mesto. To je bil prvi nastop slovenske košarke gluhih na uradnem tekmovanju.

Bil je petkratni udeleženec zimskih olimpijskih iger gluhih: Banff (KAN) 1991, Yllas (FIN) 1995, Davos (ŠVI) 1999, Sundsvall (ŠVE) 2003 in Salt Lake City (ZDA) 2007.

Udeležil se je tudi letnih olimpijskih iger gluhih kot kolesar: Sofija (BOL) 1993, Kopenhagen (DAN) 1997, Rim (ITA) 2001, Melbourne (AUS) 2005 in Tajpej (TAJ) 2009.

Samo Petrač je svojo športno kariero začel že v zgodnjem otroštvu, ko se je vključil v smučarski klub Alpetour v domačem kraju Škofja Loka. Od takrat se je njegova tekmovalna kariera v alpskih smučarskih disciplinah počasi vzpenjala, dokler nista leta 1992 na evropskem prvenstvu v alpskem smučanju skupaj z reprezentantko Sabino Hmelina osvojila prvi medalji za samostojno Slovenijo. To mu je dalo zagon, da je na zimskih olimpijskih igrah gluhih v Yllasu na Finskem leta 1995 osvojil tri medalje. Leta 1997 je zbolel in dve leti se je bojeval z zahrbtnim rakom. Ko ga je premagal, je prismučal zlato odličje v smuku na zimskih olimpijskih igrah gluhih v švicarskem Davosu leta 1999. Ni tekmoval samo v alpskem smučanju, bil je tudi odličen kolesar. Leta 1993 je na letnih olimpijskih igrah gluhih v Sofiji osvojil bronasto medaljo v 100 km cestni dirki.

Samo Petrač je najuspešnejši gluhi športnik v zgodovini športa gluhih Slovenije in tudi bivše Jugoslavije in eden izmed najuspešnejših športnikov med vsemi slovenskimi invalidi. Je morda edini gluhi športnik na svetu, ki ima medaljo tako z letnih kot iz zimskih olimpijskih iger gluhih. V svoji bogati športni karieri je osvojil številna odličja, z večjih tekmovanj jih ima kar dvanajst. Zaradi odličnih športnih rezultatov in tudi zaradi volje do življenja ga je Mednarodni komite za šport gluhih leta 2001 odlikoval z medaljo časti. Štirikrat je bil proglašen za Športnika invalida leta. Nikoli ni imel statusa vrhunskega športnika, čeprav gre za osebo, ki je posvetila svoje življenje športu.

Iskreno čestitamo in mu želimo veliko zdravja in športnih užitkov.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več