Spleta TV
na voljo v Google Play

31. 03. 2020

Vpliv epidemije na Loterijo Slovenije in FIHO

Svetovna zdravstvena organizacija je izbruh novega koronavirusa razglasila za pandemijo. To pomeni, da gre za novo bolezen, ki povzroča resne zdravstvene težave pri ljudeh in da se hitro širi med ljudmi. Na lestvici držav z največ okuženimi so ZDA prehitele Kitajsko. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije opozarja, da se bo v prihodnjih dnevih in tednih število obolelih in umrlih še povečevalo.

Epidemija je bila razglašena tudi v Sloveniji. Za zajezitev širjenja koronavirusa je slovenska vlada sprejela številne ukrepe. V samoizolaciji je okrog 1,8 milijona ljudi. Število okuženih sicer še vedno narašča. Iz razvoja dogodkov v Vuhanu na Kitajskem, kjer je  izbruhnil Covid 19, je bil ob uvedbi drastičnih ukrepov dosežen vrhunec epidemije šele po štirinajstih dneh. 51. dan pa je bil razglašen za konec karantene. Optimistična projekcija za našo državo kaže, da bi bila ob vseh uvedenih ukrepih vlade epidemija zajezena do maja.

Epidemija na financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij še ne vpliva

 Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) je lani finančno podprla in zagotovila izvajanje posebnih socialnih programov in storitev 112-im nacionalnim invalidskim in humanitarnim organizacijam − z enajstimi milijoni evrov za invalidske in nekaj manj kot šestimi milijoni evrov za humanitarne organizacije. Sredstva, ki jih porabijo na državni in lokalni ravni na celotnem območju Slovenije, so namenjena za ustvarjanje enakih možnosti, preprečevanje socialne izključenosti in za izboljšanje kakovosti življenja več sto tisočim invalidom, bolnim, ostarelim in socialno šibkejšim ter njihovim družinam.

»FIHO je ob razglasitvi epidemije v državi pozval vse invalidske in humanitarne organizacije k ustavitvi izvajanja posebnih socialnih programov, ki niso življenjskega pomena za uporabnike,« je dejal Vladimir Kukavica, direktor FIHO. S svojim odgovornim samozaščitnim ravnanjem naj prispevajo k zajezitvi virusa. Pri izvajanju programov, kot na primer obnovitvena in psihosocialna rehabilitacija, prevozi…, so izvajalci v neposrednem stiku z uporabniki. Zato je omejevanje medsebojnih kontaktov skoraj nemogoče.

Odločilna bodo vplačila na spletu Loterije Slovenija

Današnja Loterija Slovenije je bila ustanovljena konec štiridesetih let prejšnjega stoletja za financiranje slepih in gluhih državljanov ter Rdečega križa, borcev in vojnih invalidov. Danes je FIHO njen 40-odstotni lastnik. Pripadajo mu dividende od delnic. Drugi vir sredstev fundacije FIHO so koncesijske dajatve od klasične in športne Loterije ter kazinojev in občasnih prirediteljev iger na srečo. Glavni vir, skoraj 83 odstotkov vseh prihodkov, fundacija prejme od Loterije Slovenije.

Ker je bila epidemija v Sloveniji razglašena v začetku marca, še ni vplivala na prilive v FIHO. Fundacija namreč sredstva za obračunane koncesijske dajatve v preteklem mesecu prejema do 8. v tekočem mesecu. Zato FIHO marca še ni občutil posledic krize in je 10. marca organizacijam že nakazal 100-odstotni dvanajstini za meseca marec in april, pojasnjuje direktor Kukavica.

Kako se bodo sredstva gibala v prihodnje, je odvisno predvsem od tega, koliko časa bo trajala epidemija oziroma koliko časa bodo veljali posebni ukrepi. Skladno z Odlokom Vlade RS o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije so od 16. marca dalje zaprta vsa prodajna mesta specializirane prodajne mreže Loterije Slovenije.  »Sodelovanje v loterijskih igrah je v omejenem obsegu še mogoče na eloterija.si in preko mobilne aplikacije ter na vseh bencinskih servisih, enotah Pošte Slovenije in v trafikah 3dva«, sporoča Mateja Slamnik Kos, vodja korporativnega komuniciranja Loterije Slovenije.

»Kljub temu da se je življenje v Sloveniji ustavilo in je prodaja iger Loterije Slovenije močno otežena ter je izpad prihodkov neizogiben, bo Loterija Slovenije, kot strateška naložba države,« tako Slamnik-Kosova, »tudi vnaprej uresničevala svoje poslanstvo«. FIHO  bo moral po odpravi omejitev oceniti, ali bodo sredstva, ki jih bo fundacija prejela iz naslova koncesijskih dajatev, zadoščala za financiranje delovanja in programov, ki so se v tem kriznem času izvajali. Kako bo s prilivi Loterije v maju in prihodnjih mesecih, bo pokazal čas.

Ob nastali situaciji, ki bo  močno vplivala na prihodke Loterije Slovenija – to je  zagotavljanje  sredstev za invalidske in humanitarne organizacije – bi  moral FIHO ves čas spremljati prilive in predlagati ustrezne ukrepe za zagotovitev realizacije plana FIHA za leto 2020. V primeru nedoseganja plana bi pričakovali, da bosta predstavnika FIHA v nadzornem odboru Loterije Slovenija prvenstveno zagovarjala realizacijo plana. V kolikor pa se na Loteriji izčrpajo vse možnosti za nadomestitev eventualnega izpada  prihodkov (tudi s preusmeritvijo vseh dividend), pa se obvesti državo in se jo pozove za finančno pomoč.

Bolj kot kdaj koli prej pa bomo videli, kako uspešno so  Slovenci doslej  vplačevali za igre Loterije Slovenije preko spleta. Zavedati se je treba, da s svojim prispevkom  pomagajo k realizaciji številnih humanitarnih in invalidskih projektov, podpirajo vrhunski šport in športno vzgojo otrok in mladine, ter  izvedbo raznih športnih dogodkov.

Tina Grošelj

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več