Spleta TV
na voljo v Google Play

10. 04. 2020

Velika noč

Velika noč ali Vuzem je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje. Za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva trnjevo krono, kruh pa življenje.

Velika noč je premakljiv praznik. Praznuje se na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Letos bo prenos nedeljske velikonočne maše iz mariborske stolnice zagotovljen s tolmačem znakovnega jezika, v nedeljo, 13.4.2020, ob 10h, na TV Maribor.

Velikonočni ponedeljek je dela prost dan, primeren za obisk prijateljev in znancev. Včasih je na podeželju v katoliških družinah veljalo pravilo, da moraš poskusiti devet pisank. To ti bo dalo moč, so verjeli. Letos se bo temu običaju treba odpovedati, zaradi razglašene epidemije.

Prav zaradi svoje simbolike je praznik zanimiv tudi za ateiste, zato ga nemalokrat praznujejo tudi tisti, ki ne hodijo v cerkev. Le kdo ne pozna velikonočnega zajčka, ki na vrtu skriva darila za otroke? Simbolika zajčka ni povsem razjasnjena. Ena od teorij pravi, da zajček zaradi velikega števila potomcev, predstavlja simbol plodnosti in novega življenja.

Trgovski centri nam tudi ob Veliki noči ponujajo pisano paleto izdelkov. Zagotovo se med množico »kiča« najde tudi kakšna izvirna in za oko prijetna zadeva. Se boste pa gotovo strinjali, da ne pričara tistega prijetnega vzdušja in pričakovanja, ki smo ga vajeni iz časov naših babic.

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več