Spleta TV
na voljo v Google Play

16. 02. 2018

Valentin Stanič (1774-1847) - preroditelj, vzgojitelj in dobrotnik - predavanje

Inštitut za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Znanstveno društvo za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije (ZDZZKS) v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Slovensko matico vas vabijo v sredo, 28. februarja 2018, ob 15.00 uri na strokovno predavanje - VALENTIN STANIČ (1774-1847), preroditelj, vzgojitelj in dobrotnik.

Valentin Stanič je leta 1800 izstopil iz anonimnosti s svojimi vrhunskimi alpinističnimi dosegi (Watzmann, Großglockner, Hoher Göll), po letu 1802 pa s svojim izredno pomembnim preroditeljskim, vzgojiteljskim in humanističnim delovanjem na Goriškem. Pri mladih in starih je vzbujal ljubezen do slovenske materinščine, po njegovem prizadevanju so leta 1840 v Gorici ustanovili gluhonemnico in leta 1846 prvo društvo proti mučenju živali v avstrijski monarhiji. Glavnico svojega premoženja je zapustil v dobrodelne namene.

Predavala bo dr. Tatjana Peterlin Neumaier, srečanje bo potekalo v dvorani Slovenske matice (prvo nadstropje), Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana.

Zgodovinski pomen ima delo Valentina Staničevo za gluhe. Že leta 1836 je na opozorilo deželne vlade vplival v konzistoriju, naj se duhovščina zanima za pouk gluhih. Leta 1840 so v Gorici ustanovili prvo gluhonemnico pri Slovencih. Stanič je sam vodil zavod in posvetil gojencem ves svoj čas, zlasti jih je vodil na sprehode in izlete (vir: Slovenska biografija).

Predavanje bo tolmačeno v slovenski znakovni jezik. Prijave niso potrebne.

Prisrčno vabljeni!

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več