Spleta TV
na voljo v Google Play

10. 12. 2018

Novinarska konferenca o Zakonu o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

Ob Svetovnem dnevu človekovih pravic je bila v ponedeljek, 10. decembra v Atriju ZRC SAZU novinarska konferenca Beletrina, zavoda za založniško dejavnost, kjer smo predstavili ustrezno interpretacijo in implementacijo Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), opozorili na pojav neustreznih interpretacij ter zavezance ZDSMA pozvali k omogočanju spletne dostopnosti za vse, ne samo za nekatere uporabnike z določeno obliko oviranosti. Izpostavili so pomembnost spletne dostopnosti za ljudi z različnimi oblikami invalidnosti, da so lahko vsi enako vključeni v najširši možni družbeni krog in v različne dejavnosti, ki jih opravljajo.

Na novinarski konferenci so bili kot govorci Mitja Čander-direktor Zavoda Beletrina, Goran Kustura-glavni tajnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, Miha Kosi-strokovni sodelavec Društva študentov invalidov in Anton Petrič-strokovni sodelavec Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki so poudarili pomembnost prilagajanja spletne dostopnosti za posamezne skupine uporabnikov z določeno obliko oviranosti.

Opažamo namreč, da določene interpretacije in implementacije ZDSMA namesto, da bi vključevale čim več uporabnikov, določene skupine celo izključujejo. ZDSMA zavezuje javne organe k omogočanju dostopnosti svojih spletnih vsebin za vse, s poudarkom na osebah z različnimi oblikami oviranosti, kljub temu pa se v slovenskem prostoru že pojavljajo napačne, enostranske interpretacije ZDSMA, ki spletno dostopnost omejujejo le za posamezne skupine uporabnikov z določeno obliko oviranosti in namesto, da bi jih vključevale, druge skupine uporabnikov izključujejo.

V izogib napačni interpretaciji določil v zvezi s spletno dostopnostjo v prihodnje, želimo javnosti predstaviti zakonsko ustrezno obliko spletne dostopnosti za vse, s poudarkom na uporabnikih z različnimi oblikami oviranostmi, ki sledi interpretaciji po načelih nediskriminacije in enakopravnosti.

[gallery ids="41374,41375,41376"]
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več