Spleta TV
na voljo v Google Play

13. 11. 2020

Jezik enakopravnosti

Dokumentarni film Jezik enakopravnosti, ki je nastal v produkciji Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, si lahko ogledate v nedeljo, 15.11.2020, na TV SLO 1 ob 22:15. 

O filmu:

Čeprav smo pred osemnajstimi leti sprejeli Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika in ga pred tremi leti vpisali v nesnovno kulturno dediščino, ta še vedno ni priznan kot samostojni in avtohtoni jezik v Sloveniji.

Pri nas izobraževanje gluhih obstaja 120 let, vendar se še vedno ne izobražujejo v svojem jeziku. Znakovni jezik trenutno obsega 18.000 kretenj, kar predstavlja besedni zaklad slišečega sedmošolca.

Če izumre slovenski znakovni jezik, bo skoraj 1500 gluhih ostalo brez jezika, v katerem bi se lahko sporazumevali. Da se to ne bi zgodilo je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v Državni zbor vložila pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v Ustavo.

Kako bi to popravilo krivice, ki so jih stoletja doživljali gluhi Slovenci, skozi osebne zgodbe treh karizmatičnih posameznikov razgrinja dokumentarni film scenaristke Tine Grošelj in režiserja Marka Kumra Murča.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več