Spleta TV
na voljo v Google Play

02. 07. 2020

Invalidi za dostopnost informacij

Invalidi poudarjajo pomen prilagojenih vsebin na spletnih straneh tako državnih organov kot tudi lokalnih skupnosti, zdravstvenih domov, domov za starejše in drugih. Na podlagi zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij bodo morala biti najpozneje do 23. septembra letos vsa spletna mesta organov javnega sektorja ustrezno prilagojena in dostopna vsem.

Informacija mora biti dostopna vsem, je dejal predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Borut Sever. Informacije morajo biti dostopne tako za slepe kot slabovidne, gluhe in naglušne, gibalno in kognitivno ovirane, je spomnil. Prav tako so ciljna skupina starejši.

Pri epidemiji novega koronavirusa se je po Severjevih besedah pokazalo, da se marsikdo ni mogel ustrezno odzvati na priporočila stroke, ker ni imel vseh potrebnih informacij. Dostop do informacije je človekova pravica in mora biti dostopna vsem, v nasprotnem primeru bi govorili o neenakih možnostih, je opozoril.

V NSIOS so oblikovali tudi poseben certifikat spletne dostopnosti, ki ga podelijo le ustrezno dostopnim spletiščem. Pri vseh ponudnikih spletnih informacij je predvideno sodelovanje z invalidi. Ključno je, da se to zgodi še pred morebitnim drugim valom epidemije.

Pri Beletrini so oblikovali metodologijo in enoten proces omogočanja spletne dostopnosti po načelih reprezentativnosti in inkluzivnosti, saj sodelujejo z ekipo oseb z različnimi oviranostmi, ki je strokovno usposobljena za analizo dostopnosti spletnih strani glede na svetovna priporočila WCAG 2.1 in lastno obliko oviranosti. Zato so na področju omogočanja spletne dostopnosti sklenili zavezništvo z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ki kot nevladna organizacija pod svojo streho prostovoljno združuje 17 reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij ter zastopa interese preko 100.000 invalidov. Vanj vključene organizacije predstavljajo kar 98,5 % vseh organiziranih invalidov v Sloveniji. NSIOS bo naročnikom, ki bodo dostopnost svojega spletišča prilagodili v sodelovanju z Beletrino, podelil certifikat spletne dostopnosti, ki bo potrdil ustrezno stopnjo in kakovost dostopnosti naročnikovega spletišča glede na Beletrinino končno poročilo o dostopnosti, skladnost s tehničnim standardom WCAG 2.1 ter veljavno zakonodajo. Certifikat naročnika zaveže k trajno naravnani ustrezni ravni dostopnosti njegovega spletišča, zato se certifikat osveži na eno do tri leta.

 

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več