Spleta TV
na voljo v Google Play

06. 09. 2017

Izjava za javnost Mednarodni dan gluhih-Deaflympics day-Olimpijski dan gluhih

Sporočilo za javnost September, 2017  

Deaflympics-Olimpijski dan gluhih

pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

Slavnostna akademija »25. Let Športne zveze gluhih Slovenije«

sobota , 23. septembra 2017, 11. uri v veliki dvorani Fakulteti za šport, Ljubljana

 

Svetovna organizacija gluhih, je na svojem kongresu leta 1959 sprejela svetovno manifestacijo »Mednarodni dan gluhih«, ki ga povsod po svetu proslavljajo na isti dan – tretjo soboto v septembru. Na ta dan gluhi želijo opozoriti javnost  nase, na nevidno invalidnost - gluhoto in na svoje težave, s katerimi se srečujejo v vsakodnevnem življenju.  Invalidi sluha in govora so ovirani pri zadovoljevanju svojih vitalnih potreb in interesov.  Gluhota je med najtežjimi invalidnostmi zaradi doživljenske ovire govorno-socialne komunikacije, ki se kaže pri gluhih osebah v trajni izoliranosti slišečega okolja. Zato so organizacije gluhih med najstarejšimi, ker so gluhim na temelju solidarnosti, samopomoči, istih izkušenj s slišečim okoljem in s pomočjo posameznikov z znanjem materinega jezika gluhih – kretenj, zagotavljale uveljavljanje specifičnih potreb  in pomembno pripadnost svojemu socialnemu okolju.

 

»Deaflympics day-Olimpijski dan gluhih« sovpada z Mednarodnim dnem gluhih, ki letos obeležuje že 59. zaporedno izvedbo. ZDGNS je reprezentativna invalidska organizacija za gluhe, naglušne, gluhoslepe in osebe s polževim vsadkom, ki je v letu 2016 obeležila častitljivih 85. let delovanja. Na Olimpijskem dnevu gluhih bomo obeležili tudi 25. obletnico Športne zveze gluhih Slovenije. Poleg vseh teh mejnikov bomo na ta dan posvetili posebno pozornost predstavitvi dveh zakonov sprejetih v Državnem zboru RS in sicer Zakonu o športu in Zakonu o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Ta dva sprejeta zakona bosta po več kot 20 letih truda ZDGNS prvič izenačila statusne pravice športnikov invalidov z športniki neinvalidi. S tem se bo vsaj delno odpravila krivica in nepriznavanje dosežkov dveh gluhih športnikov in sicer Sabine Hmelina in Sama Petrač, ki sta marca leta 1992, kot prva slovenska športnika na Evropskem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju v Franciji, osvojila prve medalje za samostojno državo Republiko Slovenijo. Samo Petrač je tudi po naših podatkih edini gluhi olimpijec, ki je osvojil olimpijsko medaljo na letnih Olimpijskih igrah gluhih (1993, kolesarstvo) ter številne olimpijske medalje na zimskih Olimpijskih igrah gluhih (1995, 1999, 2003, smučanje). Poleg teh dveh športnikov bo posebno priznanje za izjemne športne dosežke v RS prejela tudi Olimpijska košarkarska reprezentanca gluhih, ki je leta 1996 na Evropskem prvenstvu gluhih osvojila prvo medaljo za samostojno Republiko Slovenijo v kolektivnem športu.

Izjava Mladen Veršič, Predsednik ZDGNS:

»Že od leta 1958, naslednje leto bo okrogla 60 letnica, gluhi po vsem svetu obeležujemo Mednarodni dan gluhih, ki se je pred leti spremenil v Mednarodni teden gluhih. Letos ga obeležujemo v času med 18 in 24 septembrom. Tema letošnjega mednarodnega tedna gluhih Svetovne zveze gluhih je »Polna vključenost z znakovnim jezikom«. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije bo skupaj s 13 društvi gluhih in naglušnih v počastitev tega dne, organizirala Olimpijski dan gluhih, in sicer v soboto 23. septembra 2017, v Ljubljani. Šport je eden največjih mostov vključevanja gluhih v slišečo družbo. Znakovni jezik je jezik gluhe skupnosti. Častni pokrovitelj dneva je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slavnostna govornica na dopoldanski svečani akademiji bo ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Poleg osrednje prireditve bodo potekale številne druge aktivnosti od krvodajalske akcije, izdaje publikacije na temo dobitnikov medalj na mednarodnih tekmovanjih, tekme trojk med gluhimi olimpijci in posebnimi gosti in številne druge.  Poleg osrednje celodnevne prireditve v Ljubljani, bodo potekale številne prireditve tudi v društvih tekom celega meseca septembra.«

  Mladen Veršič Predsednik ZDGNS    
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več